Kasvisravintola Anne’s Vege muutti Matinkylästä Tapiolan kauppakeskus Ainoaan. Ravintolasta saa herkullista vegaanista ruokaa, joka tehdään hyvistä raaka-aineista. Anne Saarenoja pyörittää ravintolaa kokin kanssa, ja apuna ovat Annen pojan ja tyttären lisäksi välillä myös asiakkaat.
Anne’s Vegen ravintoloitsijan mielestä kasvisruoka on hyväksi niin asiakkaille, eläimille kuin planeetallekin. Tarina alkoi jo 20 vuotta sitten, jolloin Anne oli kasvissyöjä, vaikka siihen aikaan kasvissyönti ei ollut iso juttu. Nuoresta lähtien hän on ollut kiinnostunut kasveista, yrteistä ja eläimistä, ja keräili jo 15-vuotiaana kanervia, voikukkia ja nokkosia käyttöönsä. Hän toimi pitkään toimittajana ja valokuvaajana kiertäen ympäri maailmaa ja tehden juttuja ruuasta, sisustuksesta ja matkustamisesta. Matkoilta kertyi ajatuksia ja ideoita talteen ravintolaan, josta kyti pieni ajatus mielessä jo varhain.
Anne avasi ensin Matinkylään pienen 6-paikkaisen ravintolan, jossa Anne oppi ymmärtämään, minkälaisesta ruuasta asiakkaat pitävät. Häntä opettivat useat kasviskokit, ja ensimmäiset kuukaudet kuluivat uutta oppiessa. Tapiolasta soitettiin, ja Anne muutti ravintolansa isompiin tiloihin kauppakeskus Ainoaan.
Vuosien varrella oli syntynyt selkeä ajatus siitä, millainen ravintolan pitäisi olla. Annella oli vahva näkemys Tapiolaan muuttavan ravintolan tyylistä, ja Dietan oli helppo auttaa löytämään oikeanlaiset astiat ja tarvikkeet tarpeiden mukaan.
Ruuan isomman volyymin ja kasvaneen asiakasmäärän takia käyttötarkoituksia ja kustannusrakenteita, kuten astioiden käyttöikää, pohdittiin tarkasti. Anne on ollut tyytyväinen Dietan kanssa tehtyihin valintoihin, sillä astiat ovat paitsi tyylikkäät, ne myös kestävät kovaa kulutusta: “nää lautaset on ihan super, plus noi lasit ei hajoa millään,” hän kehuu.
Anne’s Vegen ruoka on vegaanista, vaikkei vegaanisuutta erityisesti mainosteta. Moni yllättyy siitä, miten täyttävää ruoka on, ja asiakkailta tulee jatkuvasti hyvää palautetta siitä, miten hyvä olo ruuasta tulee.
Erityistä on se, että ravintolan hävikki on olematon. Ihmiset syövät lautasen tyhjäksi, ja Annen mukaan siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin ruoka punnitaan, ja annos maksetaan painon mukaan, jolloin asiakkaat ottavat ruokaa sen verran kuin tarvitsevat. Toiseksi, ruoka on niin hyvää, ettei sitä halua jättää lautaselle. Salaisuutena on rohkea ja ennakkoluuloton mausteiden käyttö, joka saa kasvisruuan maistumaan. Myös laadukasta oliiviöljyä kuluu runsaasti, ja ravintolassa tehdään kaikki hapankaalia lukuunottamatta alusta asti itse.
Tutustu RAK:n Karbon-lautasiin, Mepran Carinzia Vintage -aterimiin ja Libbeyn Optiva-laseihin verkkokaupassamme.
Anne's Vege
Kauppakeskus Ainoa
Tapionaukio 4, 02100 Espoo