Tarinat

Logomo: MOVE•5D – ennennäkemätön immersiivinen illalliselämys

Dieta Oy | 22.08.2024

MOVE•5D on jotakin, mitä Suomessa ei ole nähty koskaan ennen. Moniaistillinen Fine dining -elämysillallinen, jossa sanaa elämys on syytä korostaa. Immersiivisessä 32-paikkaisessa ravintolatilassa on mahdollisuus heijastaa kuvaa 360-asteisesti seinille ja kattoon. Illallinen kietoutuu tarinaan, joka kulkee ruoan mukana ja vie kaikkia aisteja hyödyntäen vieraat mukanaan matkalle toiseen todellisuuteen.

 

MOVE•5D_kattaus2

MOVE•5D_kuvaMenu noudattaa Kristian Karnellin ruokafilosofiaa, jossa huomioidaan huippulaatu, paikalliset raaka-aineet sekä intensiivisyys. (Kuvat:Logomo & Pasi Kuronen)

Uudessa immersiivisessä tapahtumatilassa vain mielikuvitus on rajana. “Uskallan väittää, että tila on aivan ensiluokkainen, menitpä minne päin tahansa maailmassa, parhaan TOP 3 joukossa”, toteaa Logomon ravintolatoimenpäällikkö Kristian Karnell. Tilasta löytyy 36 korkeatasoista kaiutinta, 18 videotykkiä, yksi iso subwoofer ja mahdollisuus näyttää liikkuvaa kuvaa kaikissa seinäpinnoissa sekä katossa.

MOVE•5D tilaa voi vuokrata myös yksityiskäyttöön, jolloin koko kokonaisuus on räätälöitävissä asiakkaan toiveiden mukaan, fine dining matkoja voi tehdä esimerkiksi veden alle, aavikolle tai New Yorkiin. “Tilaan voi ajaa vaikka Ferrarin sisään, tai sen voi muuntaa Karibian risteilyaluksen kanneksi – aivan kaikki on mahdollista”, kuvailee Karnell ja jatkaa: “Ruokatuote ideoidaan aina asiakkaan toiveiden mukaan yksityistilaisuuksiin, jos halutaan viedä vaikka koko henkilökunta avaruuteen, ideoimme menun sen mukaan.”

Idea immersiivisen tilan toteuttamiseen tuli alun perin omistajilta, mutta Karnell innostui siitä saman tien. Karnellin tahtotilana on, että ruoka olisi aina yhdessä koettu elämys, joka jää mieleen ja herättää muistoja. Immersiivinen tila toi uudenlaisia keinoja tällaisten kokemusten mahdollistamiseen. Nyt tilassa voi nauttia kolmena päivänä viikossa aivan ainutlaatuisen elämysillallisen.

MOVE•5D_kuva3

Huippulaatu, paikallisuus ja intensiivisyys

Karnellin viime vuodet ovat olleet erityisen tapahtumarikkaita. Kunnianhimoisia projekteja on riittänyt; Karnell on vastannut mm. viimeiset kaksi vuotta Pohjoismaiden Michelin Gaalan tarjoiluista. Nyt hänen käsialaa on puolestaan MOVE•5D elämysillallisen 10–12 annoksinen menu. Menu noudattaa Karnellin ruokafilosofiaa, jossa huomioidaan huippulaatu, paikalliset raaka-aineet sekä intensiivisyys – aina.


Kristianin erikoisuutta on se, että hän pystyy yhdistämään paikallisia raaka-aineita kansainväliseen huippukeittiöön niin suuressa kuin pienessä mittakaavassa. “Arvostamme liian vähän laadukkaita läheltä saatuja raaka-aineita. Ne yhdistettynä kansainväliseen huippukeittiöön ja perinteisiin saadaan yhdistelmä, jota ei monesta paikasta löydy”, toteaa Karnell ja jatkaa: “Se mikä näkyy lautasella, maistuu myös siltä. En halua, että tämä on mikään kemikaalikeittiö.” Karnell kertoo, että myös  jokainen hänen tarvarantoimittajistaan on syönyt  illallisen ja ymmärtää siten osansa kokonaisuudessa:“Kaikki lähtee liikkeelle sieltä pellolta. Se, että siellä viljellään laadukasta ruokaa rakkaudella, kannattelee. Haluan, että se näkyy myös lautasella.”

MOVE•5D_kuva2

Taidekokonaisuus yhdistää ruoan, tarinan ja ihmiset

Elämysillallisella ruoka kietoutuu osaksi esittävää taidetta ja tarinaa, johon osallistujat pääsevät kirjaimellisesti uppoutumaan kaikin aistein. Karnell on ollut vahvasti vaikuttamassa ja ideoimassa myös tarinan käsikirjoitusta. “Ruokaa ja rakkautta” niminen näytelmä kertoo erään kokin tarinan. Tarina vie mukanaan mystiseen saaristoon ja on makumaailmaltaan merellinen. Tarina perustuu hyvin vahvasti Karnelliin omaan menneisyyteen. “Halusin avata itseäni, sitä miten koin uran alkuvuodet, mitä ajattelen nykyisin ja mikä on elämässä lopulta tärkeää”, kuvaa Karnell ja jatkaa: “Halusimme luoda kokemuksen, josta löytyy jotakin, mihin jokainen voi samaistua, joka menee syvälle sieluun ja raapaisee – joka käsittelee myös elämän vaikeampia vaiheita, koska ne myös ovat elämää.” 

Moni elämysillallisen kokenut kertookin herkistyneensä sisällöstä.  “Aika pysähtyi, kokemus oli niin voimakas”, kuvailee Dietan asiakkuuspäällikkö Minna Miettinen ja jatkaa: “Kaikki yksityiskohdat oli huomioitu, sitä oli jotenkin vaan täysin kiinni hetkessä kaikilla aisteillaan koko illallisen ajan ja mielettömän ruoan lisäksi kokemus antoi myös paljon pohdittavaa ja eväitä elämään.”

Tarina on kahden päähenkilön vuoropuhelua, joka huomioi kaksikielisyytemme sekä myös kansainväliset vieraat. Toinen päähenkilöistä puhuu suomea, toinen ruotsia. Tekstitykset löytyvät suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi. Vastaavasti kuin teatterinäytöksissä, puhelimen käyttö ja kuvaaminen on illallisen aikana kielletty ja 3,5 tunnin mittainen elämys sisältää myös kaksi väliaikaa. “Ihmisillä on nykyään niin tiukkaan aikataulutettu arki. Haluamme, että täällä jokainen saa nauttia ja keskittyä elämykseen, annoksiin viineineen ja uppoutua hetkeksi aidosti tarinan todellisuuteen”, kuvailee Karnell. Illalliselta muistoksi jokaiselle jää henkilökohtainen kirje, josta löytyy QR-koodi, jonka kautta saa käyttöönsä kuvamateriaalia, jonka avulla elämyksen voi halutessaan jälkikäteen jakaa.

Yksi erityinen piirre elämysillallisessa on myös se, että  kaikki osallistujat istuvat yhdessä saman pöydän ympärillä. “Suomalaiset ovat välillä vähän sisäänpäinkääntyneitä, me haluamme rikkoa jään ja tehdä ruokailusta yhteisen kokemuksen”, kertoo Karnell. Menu on suunniteltu siten, että esimerkiksi alussa leipä jaetaan, jolloin tulee luonnollista kanssakäymistä vieressä istuvien kanssa. Illallisen myötä huomaakin yhtäkkiä, että onkin kaveri sen ihmisen kanssa, joka oli entuudestaan vieras – yhteinen erityinen kokemus yhdistää. “Kokemus oli positiivinen uusi tilanne kaikille, lopuksi kiitimme niitä ihmisiä, jotka osallistuivat illalliselämykseen yhdessä kanssamme siitä, että olimme saaneet jakaa nämä erityiset hetket yhdessä”, kertoo Miettinen kokemuksestaan. Saman kokemuksen jakaa myös myyntipäällikkömme Keijo Saatsi: “Myös yhteisellä pöydällä oli iso merkitys. Emme tunteneet erityisen hyvin pöytäseuruetta ennen illallista, mutta illallisen myötä ihmisiin tutustui ja meillä oli tosi hauskaa yhdessä.”

MOVE•5D_kattaus1

Äärimmäisiä yksityiskohtia myöten viimeistelty

Kaikki kokonaisuudessa on mietitty ja hiottu yksityiskohtia myöten. Pienimmätkin asiat ovat merkityksellisiä”, kertoo Karnell. Yksityiskohtia myöten onnistuneessa toteutuksessa myös puitteilla on iso merkitys. Karnell on kiitollinen hyvästä yhteistyöstä Dietan kanssa projektiin liittyen. “Nyt ollaan tehty jo kolme keittiötä yhdessä Dietan kanssa ja yhteistyö toimii”, toteaa Karnell tyytyväisenä. “Me ollaan rakennettu ihan huikea etukeittiö Suomeen, ensimmäinen MKN:n keittiösaareke”, iloitsee Karnell ja jatkaa: “Tässäkin “details maters”, kokonaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että on hyvä keittiö, josta on helppo nostaa annokset ja jossa kaikki on käden ulottuvilla.”  Toimivuuden lisäksi MKN:n avokeittiö on suunniteltu siten, että menu kokonaisuus on toteutettavissa järkevällä henkilöstömitoituksella.

Kattauksen ideointi oli myös isossa roolissa kokonaistunnelmaa ajatellen. “Alkuun sain Kristianilta kuvaukset tunnelmista, joita hän kattauksiin haki ja sitten lähdin siltä pohjalta ehdottamaan hänelle vaihtoehtoja”, kertoo asiakkuuspäällikkö Miettinen. “On ihanaa, kun yhteistyö on jatkunut jo niin pitkään, että koen tuntevani asiakkaan jo perin pohjin ja että  saan saman tien kiinni hänen visiostaan”, kuvailee Miettinen. “Tällaisissa toteutuksissa kattauksella luodaan kokonaistunnelmaa ja kokonaisuuden tulee olla siten myös eksklusiivisinen”, täsmentää Minna ja jatkaa:”Tarpeet elävät myös projektin myötä ja voivat välillä herätä nopeastikin.”  Parhaimmillaan aito kumppanuus takaa myös sen, että ratkaisuja löytyy tarvittaessa nopeastikin. Yhteistyöstä ja ratkaisukeskeisyydestä hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa se, että yhteen kattausideaan oikean tuoteratkaisun löytäminen onnistui viidessä minuutissa.

MOVE•5D_kuva6

 

Illallinen, joka ruokkii myös ajatuksia

“Tämä on täysin uniikki juttu – tällaista ei ole missään muualla maailmassa!”, kiteyttää myyntipäällikkö Saatsi kokemustaan ja jatkaa: “On ollut upeaa saada olla osa Karnellin matkaa, tämä projekti on ehdottomasti yhteistyömme huipentuma!”  Konseptin ainutlaatuisuus kestää myös aikaa. Tämän hetkinen illalliselämys, jonka tarina vie merelliseen saaristoon on koettavissa 31.12.2024 asti. Sen jälkeen tilan valtaa uusi tarina ja uusi menu. Tarinan ja menun muuttuessa, koko kokemus on taas täysin uusi myös tämän hetkisen elämysillallisen kokeneille.

Hieno lisä kokonaistarinassa on myös sen kantaaottavuus ja kannustavuus.Aiemmin saaristossa näkyi meren pohjaan, nykyisin enää ei”, toteaa Karnell. Osittain tarina pyrkii myös herättämään meitä ajattelemaan sitä,  miten tärkeä meidän luonto on, täsmentää Karnell ja jatkaa:  “Meidän tulisi tehdä nykyaikaisia ratkaisuja valinnoissamme, jotta luontomme säilyisi myös meidän lapsillemme.” Toiseksi tarina muistuttaa myös yhdestä meitä yhdistävästä tekijästä ja kannustaa jokaista sitä kohden. “Meillä kaikilla on yksi yhteinen kyky –  kyky unelmoida. Kun uskallat unelmoida ja laittaa sydämen peliin, voi syntyä vaikka mitä. Kun joku tekee 100% sydämellä jotakin, on kaikki mahdollista”, summaa Karnell.

 


Logomo: MOVE•5D  |  Junakatu 9  |  20100 Turku  |  https://logomo.fi/move5d

 

 


Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Dieta Relife - Kymijoen Ravintopalveluilta tarpeettomaksi jääneet laitteet saavat uuden elämän

Dieta Relife - Kymijoen Ravintopalveluilta tarpeettomaksi jääneet laitteet saavat uuden elämän

Lue lisää »
Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Lue lisää »
Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Lue lisää »
Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Lue lisää »
Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Lue lisää »
Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Lue lisää »
Dieta Relife - Kymijoen Ravintopalveluilta tarpeettomaksi jääneet laitteet saavat uuden elämän

Dieta Relife - Kymijoen Ravintopalveluilta tarpeettomaksi jääneet laitteet saavat uuden elämän

Lue lisää »
Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Lue lisää »
Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Lue lisää »
Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Lue lisää »
Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Lue lisää »
Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Lue lisää »