Tarjoamiemme tuotteiden ja palveluiden lisäksi haluamme nostaa keskiöön ihmiset. Lue ja inspiroidu alan uratarinoista.
Tutustu erilaisiin tekniikan ja toiminnallisuuden ratkaisuihimme, joiden avulla saat luotua juuri sinulle laadukkaan ja toimivan keittiöympäristön.
Otamme tarkasti huomioon asiakkaan yksilölliset tarpeet ja tavoitteet. Tutustu, ihastu ja nappaa parhaat palat omaan ammattikeittiöösi.
Dieta Oy | 29.11.2023
Kun astuu sisään Ravintola Cru:n ovesta, aistii heti puutalon lämpimän ja kotoisan tunnelman. Vastassa ovat ravintolayrittäjät ja paikan omistajat Julia ja Matti Auf der Mauer, jotka välittömyydellään ja innostuneisuudellaan luovat tervetulleen olon. Seinillä on paikallisen taiteilijan Tanja Tuomen teoksia. Kesäkuussa avattu ravintola on omistajiensa todeksi käynyt unelma.
Julia ja Matti Auf der Mauer avasivat Espoon Kauklahteen tunnelmallisen ravintolan. Kuva: Otto Helkama
Pohjois-eurooppalainen klassinen á la carte -ravintola Cru sijaitsee keskeisellä paikalla kylämaisessa miljöössä, Espoon Kauklahdessa. “On lottovoitto, että tämähän on oikeesti ihan keskellä”, Matti Auf der Mauer kiittelee ravintolan sijaintia. 200 vuotta vanhassa talossa on ollut ennenkin ravintolatoimintaa, ja viimeisimmän lounasravintolan lopetettua avautui tilaisuus Matti ja Julia Auf der Mauerille perustaa oma ravintola. Molemmat ovat olleet pitkään alalla, Matti kokkina ja Julia tarjoilijana eri baareissa ja ravintoloissa. Kun tilaisuus tuli eteen, unohtuivat niin alanvaihtosuunnitelmat kuin muutkin esteet. Pariskunta ymmärsi, että tilaisuuteen olisi tartuttava silloin kun se omalle kohdalle sattuu. Kunnianhimoinen tavoite oli avata ravintola hyvin nopeasti, mutta paperityöt viivästyttivät prosessia kuukaudella-parilla. Paikan avainten luovutuksesta lähtien laitettiinkin sitten töpinäksi: kuukauden päästä ravintola jo avattiin.
200 vuotta vanhassa talossa on ennenkin toiminut ravintola. Kuva: Otto Helkama
Avaamista nopeutti se, että ravintolan keittiö oli jäänyt perintönä paikan edellisiltä yrittäjiltä. Joitakin laitteita piti kuitenkin uusia jo ennen avaamista, ja Matti löysi avuksi Dietan verkkokaupan, josta hän tilasi sopivat laitteet keittiöön. Matti kertoo, että keittiön laitteisto on rakennettu vuosien varrella paloittain, ja laitteiden sovittaminen vanhaan taloon on ollut oma haasteensa: “Olen mittanauhan kanssa joutunut menemään paikalle ja miettimään miten saan laitteet mahdutettua, varsinkin kun keittiö on tällä hetkellä tehty tilkkutäkeistä - vanhoista tavaroista” ja naurahtaa viitaten 200-vuotiaaseen puutaloon: “Täällä ei ole yhtäkään suoraa seinää”. Keittiön laitteistoa on tarkoitus uusia pikkuhiljaa. Matille ja Julialle tärkeää laitteissa on kestävyys, tehokkuus ja helppokäyttöisyys: “Meidän Dietalta ostamissa laitteissa on kaikissa yksinkertaisin tekniikka ja ne toimivat varmimmin. Juuri sitä minä haluan”, Matti summaa.
Verkkokauppa on parille luonteva ostoskanava, sillä he hakevat stressittömyyttä ja mahdollisuutta vertailla tuotteita. “Mitä vähemmän pitää asian eteen tehdä, niin sitä parempi”, tokaisee Julia.
Ravintola Cru sijaitsee tunnelmallisessa puutalossa. Kuva: Otto Helkama
Julian ja Matin laajan ystävä- ja tuttavapiirin sekä perheen apu on ollut korvaamatonta ravintolan alkutaipaleella. He ovat saaneet apua niin remontointiin kuin excelien tekemiseenkin. Pienlapsiarkea elävälle pariskunnalle myös lastenhoitoapu on tullut tarpeeseen. Pariskunnan huoleton mutta päättäväinen suhtautuminen on vienyt pitkälle. Ensimmäistä kertaa talon historian aikana siinä toimii nyt iltaisin auki oleva ravintola: “Me nyt panostetaan tähän ilta- ja viikonlopputoimintaan, koska se me osataan”, Matti toteaa.
Jo toisena viikonloppuna avaamisen jälkeen kylällä oli toritapahtuma, joka yllätti kiireistä avaamisrumbaa läpikäyvän pariskunnan. He olivat kuitenkin heti valmiita lähtemään yhteistyöhön mukaan, ja kun bändiäkin ehdotettiin soittamaan ravintolan terassille, niin Matin vastaus oli “Okei, käy. Skumppatarjous!”. Samalla päätettiin pitää myös ravintolan viralliset avajaiset.
Ravintolan nimi Cru tulee ranskasta gastronomian sanastosta ja tarkoittaa rehtiä, rustiikkista ja kursailematonta. “Hyvin tehtyä perinteistä ruokaa, helposti lähestyttävä,” kuvailee Matti ravintolaa. Tosin listalta voi löytyä päivän erikoisena annoksena jos jotakin - vapaus on nuorille ravintoloitsijoille tärkeää, ja vaihtelulla Matti haluaa myös pitää kokin taitojaan yllä. Kauklahteen on syntynyt varsinainen helmi, ja se näkyy myös asiakkaiden antamissa arvosteluissa, jotka ovat keskiarvoltaan huippuluokkaa.
Kesäkuussa avattu ravintola on omistajiensa toteen käynyt unelma. Kuva: Otto Helkama
Ravintola Cru | Kauppamäki 10 | 02780 Espoo | www.ravintolacru.fi