Helsingin Sompasaaresta on viime vuosien aikana rakentunut boheemi ja tyylikäs kaupunginosa. Elokuun alussa Sompasaaren rantabulevardille kauniisiin merimaisemiin avattiin vehreä ja skandinaavinen ravintola SUMP!
Keväällä 2021 yrittäjät Mikko Mäkelä, Markus Lehtimäki ja Juha Pitkänen yhdistivät ideansa ravintolatoiminnasta. Kaikilla heillä on vahva kokemus yrittäjyydestä ja Mikolla on kokemusta ravintola-alalta jo 20 vuoden ajalta. Yrittäjäkolmikon ensimmäinen yhteinen ravintola avattiin Sompasaaren rantaan rakennetun taloyhtiön tiloihin. Helsingissä kilpailu toimitiloista on kovaa ja niiden saaminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja visiointia. Koska toimitila sijaitsee taloyhtiön tiloissa, täytyi ravintolan konsepti olla selkeä taloyhtiön hallitukselle ja sitä muokattiin tarkasti vaatimusten mukaisesti.
Taustatyötä kysynnästä ja nykyisestä tarjonnasta tehtiin yhdessä taloyhtiön kanssa: “Taloyhtiö on ollut tukemassa prosessissa ja konseptin kehityksessä”, Markus kertoo. Lopputulos on Sompasaaren historiaa ja poikkeuksellisen rikasta alkuperäistä kasvistoa kunnioittava: “Haluttiin tuoda kaupunkimiljöön keskelle vehreä keidas”, Juha toteaa.
Ravintola SUMP on skandinaavinen Bistro, jossa tarjoillaan laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa unohtamatta suoraviivaisuutta. Alueella on kova vaatimustaso ja niihin halutaan vastata. SUMP:n menu on helposti lähestyttävä ja mutkaton: “Voi tulla helposti joko juomaan tai syömään ja viettämään aikaa”, Markus toteaa. Menun on suunnitellut Oskari Rahikka yhteistyössä Keittiöpäällikkö Tony Öhmanin kanssa. Yrittäjät kertovat, että he ovat saaneet kasaan vahvan tiimin, joka on myös päässyt kehittämään ravintolan toimintaa. Yrittäjät arvostavat osaavaa henkilökuntaa ja kokevat, että se on erittäin tärkeä osa ravintolan perustamisesta ja sen suunnittelua.
Ravintola SUMP tarjoaa mahdollisuuden myös yksityistilaisuuksiin. Asiakaspaikkoja on sisällä 50 ja merinäköalalla varustettu terassi tarjoaa paikat 100 hengelle.
Ravintolaa perustettaessa tarvitaan toimivat suhteet yhteistyökumppaneihin. Yrittäjät kertovat, että he ovat kokeneet yhteistyön Dietan kanssa erittäin toimivana. Suuren painoarvon he antoivat tuotekehityspäivälle tiloissamme Holkkitiellä. Päivän aikana yrittäjät ja SUMP:n henkilökunta saivat testata demokeittiössä laitteitamme, annoksia ja erilaisia kattausvaihtoehtoja. Samalla hoituivat myös astiavalinnat myyntinäyttelyn puolella.
Ravintola SUMP:n yrittäjät kokevat, että Dieta on tarjonnut joustavia ja ja toimivia ratkaisuja koko projektin ajan. “Dieta on ollut aktiivinen kumppani”, Mikko kertoo.
Ravintola-alalla on kova kilpailu ja korona on asettanut omat haasteensa kaikkien ravintoloitsijoiden elämään. Yrittäjät kuitenkin kertovat, että asiakkaat ovat löytäneet hyvin SUMP:n ja vastaanotto on ollut sydämellinen. Asiakkaat ovat antaneet myös kehitysideoita ja yrittäjät toivovatkin saavansa niitä myös jatkossa: “Haluamme, että asiakkaat ja alueen asukkaat saavat vaikuttaa toimintaan”, Markus kertoo.
Ravintola SUMP:n konsepti on suunniteltu niin, että sitä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa myös muihin kohteisiin. Toinen ravintola ei ole vielä suunnitelmissa, mutta koskaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Ravintola SUMP | www.sump.fi
Sompasaarenlaituri 12 | Helsinki
www.facebook.com/ravintolasump | www.instagram.com/ravintolasump