Inspiraatio

Kaikki mitä olet halunnut tietää ravintolan perustamisesta - osa 1

Kirjoittanut Dieta Oy | Oct 10, 2019 8:28:51 AM

Ravintolan tai kahvilan perustaminen, niin kuin minkä tahansa muun yritystoiminnan aloittaminen vaatii taakseen toimivan idean. Ideasta toiminnan perustamiseen on kuitenkin vielä matkaa, eikä matkalle pidä lähteä kuin soitellen sotaan. Liikeideaa kristallisoidessasi on hyvä pohtia seuraavia kysymyksiä: onko toiminnalleni kysyntää? Kohtaako tämän hetkinen kysyntä tarjonnan? Mitä uutta tarjoan, jota muut vastaavan alan yrittäjät eivät tarjoa? 

3-osaisen artikkelisarjamme ensimmäisessä osassa käsittelemme yrityksen perustamista aina toimitilan valintaan sekä tilasuunnitteluun asti.

Kaiken takana on toimiva liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelman perimmäinen ajatus on kartoittaa ravintolan perustamiseen liittyviin kysymyksiin vastauksia ja ratkaisuja. Liiketoimintasuunnitelmassa pyritään ottamaan huomioon kaikki ravintolan perustamiseen liittyvät ennakoitavissa olevat asiat. Liiketoimintasuunnitelma yhdessä toimivan ja selkeän liikeidean kanssa ovat elintärkeitä asioita onnistumisen kannalta. 

Liiketoimintasuunnitelman peruskysymyksinä voidaan pitää seuraavia asioita:

  • Liikeidea
  • Tuotteet ja palvelut
  • Kilpailijat
  • Asiakaskartoitus
  • Markkinointi ja myynti
  • Budjetointi ja taloudenhoito
  • Rahoitus

Ilman riittävää rahoitusta ei ole liiketoimintaa

Voi mennä pitkiäkin aikoja ennen kuin ravintolan toiminta saadaan jaloilleen ja pyörimään omilla tuloillaan. Siksi onkin erityisen tärkeää, että rahoitus on suunniteltu riittämään riittävän pitkälle. Yritystoiminnan käynnistyessä on oltava tarpeeksi pääomaa kulujen kattamiseksi.

Halutessasi saat rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä apua kumppaneiltamme, rahoitusalan asiantuntijoilta, joita ovat muun muassa Nordean Tukirahoitus, Siemens Financial Services, Nordic Finance sekä SVEA Rahoitus.

Kirjallisen liiketoimintasuunnitelman voit luoda esimerkiksi maksuttomalla  Oma YritysSuomi -palvelulla.

Kohti konkretiaa: ravintolatilan vuokraaminen

Vuokraaminen tulee useimmiten kyseeseen, kun lähdetään hankkimaan ravintolalle tai kahvilalle oikeanlaista toimitilaa. Vuokrasopimus tehdään normaalisti määräaikaisena ja kirjallisena riittävän pitkäksi ajaksi. Useimmissa tapauksissa sopimus kirjoitetaan jatkumaan toistaiseksi voimassaolevana. Vuokrasopimus on hyvä tehdä niin pitkän ajan päähän, että liikehuoneistoon tehtävät muutokset, remontoinnit ja kalustohankinnat pystytään tarvittaessa ajamaan alas sopimusaikana.  

Se, että tilassa on aiemmin toiminut ravintola tai kahvila, ei välttämättä tarkoita sitä, että kyseinen tila soveltuu sunnittelemaasi ravintolatoimintaan. On todella tärkeää varmistaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, että harkitsemasi tila soveltuu elintarviketoimintaan, jolloin huoneistossa saa luvanvaraisesti harjoittaa ravintola- ja kahvilatoimintaa; elintarvikkeiden säilyttämistä, valmistamista, myyntiä ja tarjoilua. 

Jos toimitilalla ei ole lupaa ravintola- tai kahvilakäyttöön, vaatii sen käyttöönotto rakennusvalvonnan hyväksymän käyttötarkoituksen muutoksen.

Tehokas toimitila takaa työn tekemisen turvallisuuden, helppouden, nopeuden ja sujuvuuden

Asia, jota ei ehkä tule liian usein miettineeksi on keittiö- ja ravintolatilan tehokkuus. Usein asiaa mietitään ja osittain kirotaan vasta siinä vaiheessa, kun joudutaan työskentelemään epäkäytännöllisissä toimitiloissa. Toimitilan tehokkuus korreloikin työn tekemisen helppouden, nopeuden ja sujuvuuden kanssa. 

Keittiö- ja tilasuunnitteluun on järkevää mieltää myös ajatuksia työergonomiasta, tilojen ja laitteiden energiatehokkuudesta, viestinnän helppoudesta ja asiakaspalvelun sujuvuudesta. Tehokkaassa toimitilassa tavarat ovat sijoiteltu oikein, niitä on helppoa siirtää ja ihmiset pystyvät liikkumaan tilassa jouhevasti. Ravintolatoimintaan liittyy olennaisesti myös joustavan ja ripeän pöytäkierron helppous. Unohtamatta tietenkään työturvallisuutta, joka on yksi tärkein tehokkaan toimitilan mittari, sillä ravintola-alan tyypillisimmät työtapaturmat ja sitä kautta sairaspäivät aiheutuvat terävien esineiden käytöstä, kaatumisista ja äkillisistä nostoista.

Keittiösuunnitteluun on hyvä käyttää aikaa ja suunnitella tilat huolellisesti. Hyvin suunniteltu toimitila takaa sujuvan tuotteen valmistuksen ja tarjoilun. Hyvin suunniteltu toimitila ottaa huomioon henkilökunnan ja asiakkaiden tilantarpeen, molempien liikkumisen ja etäisyyden keittiön, tiskin ja salin välillä.

Huomioi, että erilaiset ravintolakonseptit vaativat erilaista suunnittelua toimitilojen osalta. Pikaruokaravintolan toimintatavat ja toimitilavaatimukset ovat luonnollisesti erilaiset, kuin mitä vaikkapa À la carte -ravintolalla. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen ei siis koske vain taloushallinnollisia asioita, vaan toimitilasuunnitteluun on hyvä luoda oma suunnitelmansa.

Toimitilasuunnittelussa ja muutoksissa on syytä käyttää ammattitaitoisen suunnittelijan apua. Rakennusluvissa ja muutostöissä on otettava huomioon paljon erilaisia rakennus-, hygienia-, melu-, pelastus-, ja työsuojelumääräyksiin liittyviä asioita. Ammattilaiset osaavat auttaa lupaprosessien hoitamisessa ja rakennusvalvonnan asioiden kanssa. Suunnittelutyöt vaativat ammattipätevyyden. Hyvien suunnitelmien avulla muutostyöt ja lupaprosessit sujuvat jouhevasti ja ravintolatoiminta käynnistyy ajallaan, eikä viivästyksiä tule ainakaan niin helposti.

Me Dietalla käytämme alan uusimpia ja teknisiä innovaatioita ja menetelmiä. Ammattitaitoiset suunnittelijamme osaavat toteuttaa ammattikeittiöön tuotanto- ja tarjoiluprosessin kannalta parhaan ratkaisun.

Suunnittelupalvelumme auttaa niin pienen kuin suuren ammattikeittiön ja ravintolan suunnittelussa sekä toteutuksessa. Yhdessä kanssamme laaditaan keittiö- ja tilasuunnitelma, josta mallinnetaan tarvittaessa käyttöösi 3D-kuva. Saat nopeasti tiedot muun suunnittelun tueksi. Esimerkkinä asennuskuvat, joissa laitteiden tarvitsemat vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat selkeästi esitettynä.

Ravintolan perustaminen suunnitteilla?  Ota yhteyttä myyntiimme! 

Tiesitkö, Dietalta saat suunnittelupalveluiden lisäksi ammattikeittiöön tarkoitettuja laadukkaita tuotteita; astioita, ruokailuvälineitä, keittiö- ja kattaustarvikkeita sekä keittiön pienlaitteita. 

 



Tähän artikkeliin on käytetty seuraavia lähteitä:

Ravintolaopas 2018

Tehokas tilankäyttö ja tarve-esineet ravintolan liiketoiminnassa 

Dieta - suunnittelupalvelu

 

Lue lisää: Kaikki mitä olet halunnut tietää ravintolan perustamisesta, osa 2 - nämä luvat tarvitset