Café Puustista Tampereella saa herkullisia, ekologisista raaka-aineista valmistettuja makeita ja suolaisia puusteja. Kahvilan ja puustien juuret ulottuvat vuosikymmenen taakse Pälkäneelle, jossa pienen bed & breakfast -majapaikan asiakkaat toivovat pullaa tarjolle kahvin kanssa. Niin alkoi korvapuustien tekemisen opettelu, ja vuosien saatossa puustit ovat tulleet tunnetuiksi herkullisuudestaan.
Cafe Puustiin sisään astuessa tunnelma on kuin mummolassa: lattialla on räsymatto, himmelit roikkuvat katosta, käsin virkattu kirjava viltti lepää tuolin selkänojalla ja ikkunalaudalla kukkivat pelargonit. Tunnelma ei ole sattumaa - kahvilan pitäjä Heli Rapatti tiesi alusta lähtien, minkälaisen sisustuksen haluaa. Osa huonekaluista on saatu lahjaksi, osa on hankittu käytettynä ja osa on itse tuunattu tunnelmaan sopiviksi. Tuoreen korvapuustin tuoksu kruunaa mummolatunnelman, joka kuitenkin on taitettu teollisuuskaupungin perinnettä kunnioittavalla urbaanilla soundilla.
Café Puusti on tunnettu korvapuusteistaan - jotkut sanovat niiden olevan Suomen parhaat. Suomen parhaiden puustien pehmeän maun salaisuus piilee raaka-aineissa: ceyloninkanelissa, voissa ja luomuvehnäjauhoissa. Palan painikkeeksi saa esimerkiksi helsinkiläisen Kaffa Roasteryn kahveja tai Poikain Parhaiden suomalaisista marjoista tehtyjä virvokkeita.
Pienessä keittiössä palvelutiskin takana paistetaan kaikki puustit ja leivonnaiset. Keittiöön mahtuu Dieta Touch EK 423 UP -yhdistelmäuuni juuri sopivasti. Pienelle uunille on toinenkin tärkeä syy: puustit halutaan myydä mielellään lämpiminä, ja pienessä uunissa paistetaan pieni määrä kerrallaan, jotta ne saadaan myytyä tuoreena.
Samassa uunissa paistuvat myös pikkuleivät. Uusia tuotteita, kuten suolaisia puusteja eri täytteillä tai erilaisia pikkuleipiä, kokeillaan jatkuvasti, ja suosituimmat niistä päätyvät pysyvästi tarjontaan. Makuja ja ideoita haetaan niin ulkomailta kuin asiakkailtakin. Uusimpana valikoimaan on tullut vuoassa paistettu suklaapulla. Syksyllä valikoimassa on Helin siskon anoppilan luomuomenoista tehtyjä suosittuja omenapuusteja. Perinteisen kanelikorvapuustin suosio on kuitenkin ylivoimainen.
Puustien paistossa tulee välillä hutejakin, mutta vain onnistuneimmat pääsevät korvapuusteina tarjolle. Ylipaistuneet pullat myydään edullisemmin “ei-ihan-puusteina”, mikä herättää hauskalla tavalla asiakkaiden mielenkiinnon. Osa asiakkaista tykkää erityisesti hieman kärähtäneistä puusteista, ja usein “ei-ihan-puustit” häviävätkin nopeasti, eikä hävikkiä synny.
Hävikin vähentämiseen on keksitty muitakin näppäriä keinoja. Myymättä jääneet puustit kuivatetaan puustisipseiksi, ja ylijäämäruokaa voi päivän päätteeksi noutaa edulliseen hintaan ResQ Club -hävikkiruokapalvelun kautta. Ruokahävikin vähentäminen on luontevaa Helille, sillä hän on lapsuudestaan lähtien maatilan tyttönä tottunut siihen, ettei ruokaa heitetä roskiin.
Raaka-aineiden puhtaus on Café Puustissa tärkeää. Ekologisia valintoja tehdään esimerkiksi valitsemalla raaka-aineet mahdollisimman pitkälti luomuna. Myös Kaffa Roasteryn kahvit ovat valikoituneet kahvilaan ekologisuuden perusteella. Kahvila käyttää vain vapaiden kanojen munia ja osallistuu samalla Tampereella järjestettävään #HäkitönTampere-kampanjaan. Usein asiakkaat kehuvat puusteja ja kyselevät, miten puusteista on saatu niin herkullisia. Tällöin, ja muutenkin tilaisuuden eteen sattuessa, Heli jakaa innolla ilosanomaansa luomun ja hyvien raaka-aineiden merkityksestä.
Café Puusti
Yliopistonkatu 50
33100 Tampere
https://www.cafepuusti.fi/