Jounin Kaupan ympärillä tapahtuu – uusimpana käänteenä sen yhteyteen avattiin napolilaisesta pizzasta tunnettu Ravintola Via Tribunali.
Via Tribunali avasi ravintolan Äkäslompolon K-market Jounin Kaupan yhteyteen.
Äkäslompolon K-market Jounin Kauppa on Suomen suurin K-Market, 1950-luvulla perustettu perheyritys, jonka kauppiaana Sampo Kaulanen toimii. Ennen kun Samposta tuli kauppias, ehti hän pyörähtää myös etelässä ja kävipä hetken kokkikouluakin. “Koitin vältellä viimeiseen asti yrityksen jatkamista”, naurahtaa Kaulanen. Koulu ei kuitenkaan vastannut mielikuvia ja motivaatio laski samalla kun halu löytää selkeä suunta ja saada jotakin aikaan voimistui. Pohdintojen lomassa, tuolloin 25-vuotiaan nuorukaisen mieleen muistui: “Niin – meillähän on tämä kauppa täällä.” Suorilta kauppiaan saappaisiin Sampo ei kuitenkaan hypännyt, vaan oli ensin töissä yrityksessä muunlaisessa roolissa. Työskentelyn myötä avautui kuitenkin ymmärrys yrittäjyyden hyviä puolia kohtaan. Parhaimmillaan se antaa paljon vapauksia; toimintaa voi monipuolistaa omilla ideoilla ja myös palaute on sekä välitöntä että nopeaa. Mahdollisuudet innostivat ja voimistivat kiinnostusta siten, että Sampo päätti lopulta ryhtyä itse Jounin Kaupan kauppiaaksi. Jounin Kaupan ympärillä on Sampon kauppiaana olon aikana ehtinyt tapahtunut paljon kaikenlaista. Uusimpana käänteenä sen yhteyteen on avattu napolilaisesta pizzasta tunnettu Ravintola Via Tribunali, jolla on Äkäslompolon lisäksi kaksi ravintolaa Helsingissä.
Viime kesänä Sampon vierailessa Oulussa vaimonsa Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasen kanssa, pariskunta päätyi nauttimaan paikallisten suosittelemaa pizzaa ja tuolloin syntyi ajatus siitä, että pizzakonsepti täytyy saada Äkäslompoloon kaupan yhteyteen. “Pizza on ollut aina minun lempiruoka”, selventää Kaulanen. Kun yhteistyökuvio ei kyseisen toimijan kanssa toteutunut, muistui Sampon mieleen, että elämänsä parhaan pizzan hän oli nauttinut aikoinaan Via Tribunalissa Helsingissä. “Googlasin, että kuka sen paikan omistaa ja Samin naamahan se tuli sieltä”, muistelee Sampo ja jatkaa: “Laitoin Facebookissa viestiä, että haluaisitteko tuoda pizzerianne tänne Äkäslompoloon.” Siitä se lähti. “En ole koskana uskonut epäonnistumiseen”, hymyilee Sampo ja täsmentää “vaikka tulisi joskus märkä rätti päin naamaa, niin kun jatkaa vaan eteenpäin eikä kyykkää siihen, sitä voi tulla vielä parempia asioita vastaan ja näinhän siinä nytkin kävi.”
Via Tribunalin yksi omistajista ja ravintoloitsija Sami Benamed vahvistaa, että tietynkaltainen samansuuntainen optimistisuus yhdistää molempia tekijöitä ja että tämä asennoituminen vaikutti myös siihen, että hän päätti tarttua Sampon ehdotukseen, vaikkei ollut koskaan aiemmin edes käynyt Lapissa. Mennyt vuosi kaikkinensa on ollut aikamoinen ja on mahdollista, että ilman pandemiaa Via Tribunali ei ehkä olisi lähtenyt Äkäslompoloon, mutta kun sen myötä muu toiminta hieman hiljeni, avasi se mahdollisuuden tällaiseen. Äkäslompolon Via Tribunali avautui tämän vuoden helmikuussa ja nyt napolilaista pizzaa saa niin etelästä kuin pohjoisestakin.
Yhteistyö Sampon ja Samin välillä on sujunut kaikkinensa erinomaisesti. “Yhteistyö on ollut rikastuttavaa ja antoisaa”, kiittelee Sami ja jatkaa: “Ollaan saatu toimia todella vapaasti toimintaympäristössä. Heittämällä yksi parhaista vuokrasuhteista, mitä meillä historian aikana on ollut.” Myös Sampo on yhteistyöhön erittäin tyytyväinen. Synergiahyötyjä löytyy käytännönasioidenkin parista; voidaan käyttää samaa jätehuoltoa, lastauslaituria yms. infraa ja yhdistetää osa tavarantoimituksista – suurin etu on kuitenkin siinä, miten palvelut tukevat toinen toistaan. “Mie oon nähnyt siten, että kun saan tähän ympärille vetovoimaisia paikkoja ja saadaan elämystä aikaan alueelle, tuo se hyvää kaikille. Toisen asiakkaista tulee myös toisen asiakkaita”, kuvailee Sampo visiotaan. Jo nyt on esimerkkejä siitä, että lähellä sijaitsevalta Leviltä on tultu paikalle ihan vaan pizzan takia.
Via Tribunalin ravintoloiden menuissa on tietyt pizzat, jotka ovat vakiintuneet siten, että ne löytyvät joka ravintolan listalta, mutta myös ravintolakohtaisia variaatioita löytyy. Kaikissa ravintoloissa halutaan ottaa paikallisuus huomioon ja tuoda lokaalisuutta näkyviin niin tuotteessa, palvelussa kuin miljöössäkin. Äkäslompolosta löytyy esimerkiksi kaksi pizzaa, jotka on kehitelty vain kyseistä ravintolaa varten. Toisessa on täytteenä poroa ja toisessa kylmäsavulohta. Sampo antoi menun suhteen Samille vapaat kädet, vaikka totesikin, että poroa todennäköisesti Lapissa kysellään. Omaksi suosikki pizzakseen hän nimeää Diavolan “chiliflakeseillä”. "Tuotevastaavan näkökulmasta Sampo on myös loistava pizzatestaaja”, kiittelee Sami ja täsmentää: ”On hienoa, kun on intohimoinen henkilö, joka on fyysisesti paikalla ja joka meidän kaltaisesti elää pizzasta. Jos on huomattu jotakin poikkeavaa, on siihen voitu heti tarttua.”
Napolilaisen pizzan valmistamisessa on kolme tärkeää osa-aluetta; raaka-aineet, taikina ja uuni. Raaka-aineissa laatu korvaa määrän, eikä täytteistä niinkään puhuta. Raaka-aineiden tulisi tulla tietyltä alueelta, sillä alueellisuus antaa niille ominaisia makuja ja elementtejä. Taikinassa käytetään vain hyvin pientä määrää hiivaa ja jauhojen tulee olla hienointa jauhatusta, 00-jauhoja. Kohotus on kaksivaiheinen; ensin taikina kohotetaan kokonaisuudessaan ja sitten se pallotetaan sekä kohotetaan vielä palloina. Kaikkinensa kohotukseen menee aikaa noin 20 tuntia. Lopputuotteen koostumus on pehmeän kuohkea. Pizzan viimeistelee uunin antama “suudelma”, kuten italialaiset kuvailevat. Pizzaa käytetään 450°C asteisessa avotulella lämmitetyssä kiviuunissa vain noin minuutin ajan. Samat raaka-aineet käyttäytyvät eri tavoin riippuen uunista, joten tuotekehityksessä optimaalisen paistoajan löytämiseen on kiinnitettävä erityishuomiota. Esimerkiksi se lisätäänkö pecorino-juusto pizzaan ennen vai jälkeen uuniin laitoin, vaiko jopa välissä, riippuu uunista. "Lopputulos on ilmava ja yksinkertainen, mutta herkullisen maukas”, kuvailee Sami.
Via Tribunali on ainoa pohjoismainen toimija, jolla on useampi ravintola, jolle on myönnetty napolilaisen pizzan sertifikaatti. Napolilainen pizza on osa Unescon maailmanperintölistausta ja sillä on oma järjestönsä AVPN (Associazione Verace Pizza napoletana), joka valvoo ja jakaa sertifikaatteja. Globaalisti sertifikaatteja on myönnetty 859. Helsingin Sofiankadun Via Tribunali oli ensimmäinen Suomessa sertifioinnin saanut ravintola ja maailmanlaajuisesti 657. Kallion ravintola on järjestyksessä 827. Sertifiointiprosessi toimii siten, että järjestölle lähetetään hakemus, jonka jälkeen heiltä saapuu tarkastaja paikan päälle arvioimaan valmistustapaa. Jos kaikki on toteutettu oikeaoppisesti sertifikaatti myönnetään. Laatua kuitenkin valvotaan ja sitä on pidettävä tarkasti yllä, muutoin sertifikaatin menettää. Myös Äkäslompololle tullaan hakemaan sertifikaattia. Kun se myönnetään, saadaan samalla kartalle pohjoisin sertifioitua napolilaista pizzaa tarjoava ravintola.
Via Tribunali suunniteltiin ja avattiin Äkäslompoloon poikkeavan vuoden aikana, mikä teki myös keittiöprojektista hieman tavanomaisesta poikkeavan. Muun muassa koko keittiön suunnittelu toteutettiin etänä. Vaikka suunnittelu toteutettiin etänä, keittiöstä tuli kuitenkin toivotun kaltainen ja sellainen, jossa on kiva toimia. “Super mielenkiintoinen hanke”, toteaa Benamed ja jatkaa: “Kävin tilaamassa keittiölaitteet lokakuussa, samalla kun tuli tilukset tsekattua ja Sampoon tutustuttua. Seuraavan kerran olin paikalla vasta kaksi viikkoa ennen kun rafla aukesi.”
Etäisyys Helsingin ja Äkäslompolon välillä on valtava, eikä paikalle ihan noin vaan poiketa. Dietan aluemyyntipäällikkö Olli Rinne kävi muutamaan kertaan kohteessa ottamassa mittoja, mutta muutoin kaikki suunnittelu ja tarjouksen yksityiskohdat toteutettiin ja käsiteltiin etänä. Vaikka pieniä haasteita matkalle osuikin, kaikki meni kuitenkin hyvin, ravintola avautui aikataulussa ja pizzan valmistus alkoi. Vaikka syyt etänä tekemiseen tämän projektin osalta johtuivat osittain epidemiatilanteesta ja etäisyyksistä, voisi tämänkaltainen projektinhoito etänä osittain toimia myös tulevaisuudessa. “Tämä oli myös tosi tehokas tapa toimia”, korostaa Benamed ja täsmentää: “Ei ehkä kaikkea ihan näin etänä, mutta jotakin tästä välistä.”
Yhteistä Sampolle ja Samille on myös usko elämyksellisyyteen. Elämyksellisyys voi toki tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, mutta sekä Via Tribunalissa että Jounin kaupassa se nähdään siten, että asiakkaille halutaan tarjota jotakin erityistä joka kerta. “Me pyritään tarjoamaan jotakin erilaista, jotakin extraa perusarkeen siten, ettei sen tartte olla lompsa kysymys”, kuvailee Sami Via Tribunalin tavoitetta ja kiteyttää: “Me elämme pizzasta, tarjoamme Suomen parasta autenttista napolilaista pizzaelämystä”. Jounin Kaupassa pyrkimys on sanoitettu strategiaan puolestaan seuraavasti: “Tehdään Jounin Kaupassa käynnistä elämys." Koska elämys välittyy ihmiseltä toisella asiakaspalvelutilanteiden kautta, molemmat korostavat myös henkilökunnan merkitystä. Työntekijöitä halutaan rohkaista omaperäisyyteen – arvostetaan ennen kaikkea sitä, että löytyy persoonaa ja luonnetta. “Teknisen ammattitaidon pystyy kyllä opettamaan, mutta asenteen on oltava oikea”, summaa Benamed. “Henkilökunnalla on oltava oikeanlainen asenne ja energia”, toteaa puolestaan Kaulanen.
“Jotenkin elämässä on päivät tuhlattava ja tämä on tällainen vähän niin kuin oma peli, jota pelaa”, toteaa Sampo hymyillen idearikkautestaan ja halustaan alati kehittää tekemistään. Lisää elämyksellisyyttä alueelle onkin jo suunnitteilla. Miljööseen ollaan rakentamassa mm. kiinteistöjä ja lähialueelle myös isompaa elämyskohdetta, jonne toiveena olisi saada ravintoloita ja erilaisia ohjelmapalveluita. Vaikka epidemia on ollut monin tavoin haastava, yksi positiivinen vaikutus sillä on ollut – suomalaiset ovat alkaneet sijoittamaan suomalaiseen lomarakentamiseen ja kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan on kasvanut. “Ihmiset, jotka ovat tulleet ekaa kertaa Suomen Lappiin ovat huomanneet, että täällähän on mageita juttuja”, kuvailee Sampo. Hyvin sujuneen yhteistyön innoittamana ajatuksena on tulevassa löytää myös muita kumppaneita, jotka jakavat samanlaista asennoitumista tekemiseen ja joista kumpuaa toivotunkaltaista energiaa sekä monipuolistaa aluetta uudenlaisella elämyksellisellä toiminnalla täten vielä lisää.
Via Tribunali Äkäslompolo | viatribunali.fi
Tunturintie 16 | 95970 Äkäslompolo
K-Market Jounin Kauppa | jouninkauppa.com
Sannanrannantie 3 | 95970 Äkäslompolo