WeChef on Helsingin Punavuoressa sijaitseva ranskalainen kokkikoulu, joka tarjoaa kokkikurssien lisäksi monipuolisesti erilaisia palveluita.
WeChef:in toiminnasta vastaavat luova johtaja ja keittiömestari Jenni Tuominen sekä toimitusjohtaja Kusti Miettinen, joka tunnetaan myös kirjailijanimellä Tuomas Vimma. Jenni ja Kusti ovat kumppaneita niin liiketoiminnassa kuin siviilissäkin. Pariskunnan vahvuudet täydentävät upeasti toisiaan – he sekä tukevat että haastavat molemmat toinen toistaan toistuvasti kehittymään.
Rakkaus ruokaa kohtaan on ollut Jennillä pienestä asti, mutta päätös siitä, että ruoasta voisi tehdä itselleen virallisemman ammatin, syntyi vasta kymmenen vuotta sitten. Päätöksen myötä pariskunta muutti aluksi Pariisiin, jossa Jenni opiskeli ja valmistui pariisilaisesta Le Cordon Bleu -huippukokkikoulusta. Le Cordon Bleu:ssa voi suorittaa tutkinnon sekä pâtisserie- eli leivontalinjalta että ruuanlaitosta, cuisine – Jenni päätti, että suorittaa samalla kertaa molemmat. “Kokemus oli erittäin antoisa, opin paljon, mutta tahti oli kyllä aika tiukka. Siitä, että pohjalla oli jo aika hyvä osaaminen ennen kuin menin kouluun, oli isosti etua”, muistelee Tuominen.
Suomeen palattuaan Jenni alkoi pyörittämään La Plage -nimistä kesäravintolaa Mustikkamaalla. Kesäravintola aika oli ihanaa, mutta kaipuu takaisin Keski-Eurooppaan esti sitoutumasta useamman vuoden ravintolaprojekteihin. Kun Suomen puheenjohtajuuskausi 2019 kesällä Brysselissä alkoi, avautui mahdollisuus, jota seurasi muutto Brysseliin. Brysselissä Tuominen vastasi Suomen EU-puheenjohtajakauden kaikista virallisista tarjoiluista. Vuoden vaihteessa alkanut covid-pandemia pidensi ulkomailla oloa vähän vahingossa. “Yksityisenä keittiömestarina, minulla oli mahdollisuus tehdä työtäni myös korona-aikana, sain edelleen sen kautta liikkua ja toteuttaa illallisia muun muassa suurlähettiläille – se oli onnekas sattuma”, kuvailee Tuominen.
Palattuaan Brysselistä Suomeen Jenni ehti vielä hetken olla mukana perinteisemmässä ravintolaliiketoiminnassa, kunnes päätyi miettimään, mitä juuri hänen osaamisensa kautta voisi maailmalle tarjota. Ennen heittäytymistä oman intohimon johdateltavaksi sekä Tuominen että Miettinen olivat ehtineet toimia isoissa yrityksissä, joten ymmärrystä liiketoiminnan pyörittämisestä löytyi kummaltakin. Oman toiminnan ideoinnissa osattiinkin huomioida markkinatilannetta ja liikeideaa lähdettiin miettimään sen kautta. “Mietimme, mille juuri nyt voisi olla senkaltaista kysyntää, johon meidän osaamisella voitaisiin vastata”, kertoo Miettinen.
Yhtenä havaintona oli, että vaikka alalla on paljon osaajia, monelta puuttui kuitenkin syvempää teknistä osaamista. Toiseksi, myös tavallisten kuluttajien kiinnostus ruokakulttuuria kohtaan oli kasvanut ja nousussa – heiltä myös löytyi kiinnostusta ymmärtää ja osata myös itse enemmän. “Tosi moni on vieraantunut esimerkiksi kalan käsittelystä”, kertoo Jenni. “Monella on myös sama tilanne riistan kanssa, ei oikeen tiedetä, mitä tehdä sen kanssa, eikä osata hyödyntää siitä kuin pieni osa”, jatkaa Kusti.
Muutamilta tahoilta alkoi tulla myös suoria kurssipyyntöjä Tuomiselle. Kurssien vetämisen myötä vahvistui tunne siitä, että kouluttamisesta sai myös paljon iloa itselleen ja sen myötä liikeidean ydin alkoi rakentua. WeChef alkoi toteuttamaan kokkikouluja niin yksityisille henkilöille kuin yrityksillekin. Kursseilla opetetaan paljon teknisiä asioita, esimerkiksi, miten kaikki osat linnusta tai kalasta voidaan hyödyntää. Kursseista on kertynyt jo paljon hyvää palautetta. “Se positiivinen palaute mitä ollaan saatu, on tosi innostavaa. Melkein jokainen asiakasilta päättyy siihen, että meitä tullaan halaamaan ja saamme aplodit”, kuvailee Kusti. “Tämän kautta on tullut se tunne, että pystymme aidosti antamaan asiakkaille tosi paljon”, jatkaa Jenni. Onnistuneista kursseista kertoo myös se, että sana niistä on levinnyt enimmäkseen word of mouth – kursseille osallistuneet ovat kertoneet ja suositelleet niitä seuraaville.
Tarjolla on laaja valikoima erilaisia kursseja; riista, kastike, kana, sokeri – vaikka mitä mistä valita. “Pyrin suunnittelemaan kaikki kurssit niin, että asiakas oikeasti saa kurssista hyödyn”, kertoo Tuominen. Raaka-aineet on valittu myös aina siten, että ne olisivat helposti myös kuluttajien saatavilla ja että kurssilla opittua olisi mahdollista hyödyntää omassa arjessa. “Joskus voi toki kuriositeettinä olla jokin erikoisuus, mutta silloinkin minulla on aina antaa myös suositus, millä sen voi korvata”, täsmentää Tuominen.
Kursseja voidaan räätälöidä myös asiakkaan toiveiden mukaan tiettyyn mittaan. Vaikka ryhmissä on aina luonnollisesti eri tasoisia tekijöitä, kaikki pääsevät mukaan ja saavat kokea yhdessä onnistumisen iloa. “Joskus toki tulee myös epäonnistumisia, mutta nekin osaamme kääntää siten positiiviseksi, että voimme nauraa niille yhdessä”, kuvailee Jenni.
Koulutusten rinnalla WeChef:in palveluihin kuuluu myös ravintoloiden konsultointia, yksityiskokkipalveluja sekä tapahtumien tuottamista ja järjestelya. ”Toteutamme myös jonkin verran tapahtumien catering-palveluja, mutta cateringin osalta harkitsemme tilannetta aina tapauskohtaisesti”, selventää Tuominen. “Nykyisessä toiminnassamme toteutuu hyvin se, että jokainen päivä on erilainen”, iloitsee Jenni ja jatkaa: “Voimme toteuttaa kaiken asiakkaiden toiveita kuunnellen ja määritellä itse tapahtumien ja tilaisuuksien määrän, niin että on mahdollista vielä itse olla hands on osana tekemistä.”
Dietan kanssa yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 2017, jolloin Jenni perusti kesäravintolan Mustikkamaalle. “Silloin joku vinkkasi ja antoi minulle Aissa Moutonin numeron ja sanoi, että soita hänelle, kun tarvitsin nopeasti astioita”, muistelee Jenni ja jatkaa: “Dietalta löytyi silloin toivomani kaltaiset charcuterie-laudat, joita silloin vielä oli aika huonosti saatavilla.” Sen jälkeen astia- ja laitetarpeissa on käännytty Dietan puoleen. Nykyisin WeChef sijoittuu asiakkuuspäällikkö Minna Miettisen alueelle ja Minnasta onkin tullut uusi luottokontakti. “Soitan aina Minnalle, jos tarvitsemme jotakin”, nauraa Jenni ja jatkaa: “Minna saa aina heti kiinni siitä, mitä tarvitsen, mikä nopeuttaa asioiden hoitamista molemmin puolin.”
Yhteistyö on tuntunut hyvältä. Erityisesti pariskunta arvostaa sitä, että asiakasta ja hänen tarpeitaan on pyritty aidosti ymmärtämään. Tuotteita tarjotaan tarpeenmukaisesti ja asiakkaan toiveet sekä budjetti huomioiden. “Tuntuu siltä, että vaikka olemme pieni yritys, meitä kohdellaan silti mahdollisimman hyvin”, kertoo Kusti ja jatkaa: “Tulee kiva tunne, kun huomaa, että yritetään aidosti auttaa.”
Joissakin tilanteissa on voitu sopia myös laitteiden koekäytöstä tilaisuuksissa. Täten on ollut mahdollista päästä aidommin testaamaan toimiiko laite toivotusti kyseiseen käyttötarkoitukseen tai konseptiin. Kun laitteen soveltavuutta on päästy arvioimaan käytännössä, on investointipäätös myöhemmin ollut varmempaa tehdä.
Vastuullisuusajattelu näkyy kaikessa WeChef:in toiminnassa. Myös sen kurssit ohjaavat ihmisiä toimimaan vastuullisemmin. “Raaka-ainelähtöisissä kursseissa pyritään opettamaan, miten koko raaka-aine voidaan hyödyntää”, kertoo Jenni ja jatkaa: “Yhden kurssin aikana ei tietty ehditä tehdä määräänsä enempää, mutta se millä kaikilla tavoin koko raaka-aine voitaisiin hyödyntää pyritään aina avaamaan.”
Myös Dietan Relife -valikoiman laitteet sekä Outlet-tuotteet ovat olleet vastuullisuusajattelun näkökulmasta mieluisia valintoja WeChef:iin tiloihin. “Kulutusjuhla ei ole enää tätä aikaa. Me pyritään kaikessa katsomaan, mitä voidaan käyttää uudestaan”, kuvailee Kusti. “Olemme tehneet hyvällä hinnalla monia hyviä löytöjä”, täydentää Jenni ja jatkaa: “Sääli, jos hyviä tuotteita päätyisi roskiin. Meidän käyttötarkoituksissa olemme voineet hyödyntää hienosti myös erilaisia mallikappaleita.” Mielikuvitusta käyttäen yhtenäisen kokonaisuuden saa helposti ideoitua myös vanhaa hyödyntäen. Astia- ja tarvikepuolen tuotteiden lisäksi WeChef:in tiloissa uuden elämän ovat saaneet myös muun muassa käytetyt rst-pöydät sekä musta allaskaluste.
Ruoka on iso osa elämää ja elämä menee vähän hukkaan, ellei syö hyvin ja hyvää. “Tärkeää on myös muistaa, että hyvä ei aina tarkoita äärettömän kalliita raaka-aineita tai pitkää valmistusaikaa”, huomauttaa Jenni. Mitä enemmän ruokaa ymmärtää ja osaa monipuolisesti hyödyntää, sitä paremmin siitä voi nauttia – jopa niin, että säästää ruokakuluissa. “Esimerkiksi kokonainen kala on paljon edullisempaa kuin filee. Jos kalan osaa itse käsitellä, säästää vuodessa jo merkittävästi”, toteaa Kusti.
Perinteisen yhdessä kokemisen rinnalle ilmiönä on noussut yhdessä tekeminen ja yhdessä onnistuminen, joihin kurssitoiminta tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden. “Kaikki on lähtenyt hyvin käyntiin. Pikkujouluajasta ei vielä voi vetää johtopäätöksiä, mutta jo nyt on tullut myös alkuvuodelle kyselyjä”, toteaa Kusti tyytyväisenä. “Kukaan ei järjestä tilaisuutta vaan tilaisuuden vuoksi, tilaisuuksilla on aina jokin tavoite, halutaan esimerkiksi esitellä tuotetta, hitsataan tiimiä yhteen tms., me osaamme huomioida tämän ja toteuttaa tilaisuudet aina siten asiakasta palvellen”, summaa Miettinen WeChefin toimintaperiaatetta.
WeChef | Pursimiehenkatu 26C, 00150 Helsinki | wechef.fi