Finlandia-talo – kokonaisvaltaisia elämyksiä ja kohtaamisia kaikille
Irene Lähdemäki / Referenssi / Lukuaika 6min / 16.2.2025

Finlandia-talon keittiötoimintojen päällikkö Mikko Puuronen ja palvelutiimin operatiivinen päällikkö Päivi Roiko. Kuva: Finlandia-talo / Mikko Uosukainen / Lumiko Creative
Finlandia-talon kolme vuotta kestänyt kunnostustyö on valmis, ja uusittu talo avasi ovensa yleisölle tammikuun 2025 alussa. Mittava ja merkittävä uudistus on ehtinyt kerätä jo paljon kiitosta.
Finlandia-talon keittiötoimintojen päällikkö Mikko Puuronen on ollut mukana uudistuksessa lokakuusta 2023 lähtien. Avautumisviikoilla tunnelma oli sanoinkuvaamaton, kun kaikki työ viimein alkoi konkretisoitua ja asiakkaat löysivät uudistuneen Finlandia-talon. “Vaikka edelleen oli valtava hype ja tekeminen päällä, olo oli aika epätodellinen, kun kaikki suunnitelmat viimein heräsivät henkiin”, kuvailee Puuronen ja jatkaa: “Kaikkinensa uudistuksessa mukana oleminen on ollut super siistiä, mielenkiintoista ja motivoivaa – olen todella nauttinut tästä ajasta.” Uudistuneen Finlandia-talon ravintolapalvelut sisältävät Meeting & Events -konseptin, monipuolisen Finlandia Cafe&Wine -viinikahvilan ja Finlandia Bistro -ravintolan. Myös Pikku-Finlandian palvelut jatkavat vielä toimintaansa ainakin tämän vuoden loppuun. “Uusien palvelujen konseptointi on ollut koko tiimin yhteistä tekemistä”, kertoo Finlandia-talon palvelutiimin operatiivinen päällikkö Päivi Roiko.
Asiakkaat ovat ottaneet uudistuneen Finlandia-talon avosylin vastaan. Odotukset asiakkaiden suhteen olivat korkealla, mutta ne ovat silti ylittyneet – uudistunut Finlandia-talo on otettu vastaan erittäin hyvin. “Avausviikonlopun Strauss-konsertti oli uskomaton. Ihmisiä oli kerääntynyt ovelle odottamaan, että ovet klo 10 avataan ja jonoa oli kahtena päivänä koko ajan, välillä jopa ulko-ovelle asti”, kertoo Roiko. Päivi aloitti projektissa viime vuoden elokuussa ja koko syksy olikin todella vauhdikas. “Olen juossut liikkuvaa junaa kiinni ja tehnyt kolmea työtä, oppimista, kehitystä ja johtamista. Olen saanut käyttää kaikkea osaamistani ja oppia lisää”, kuvailee Roiko ja jatkaa: “Onneksi esihenkilökokemusta on karttunut jo lähes 30 vuotta.”
Päivin kokemustausta onkin poikkeuksellisen mittava. Hänellä on vuosikymmenen kokemus viiden tähden hotelleista niin Suomesta, Skotlannista kuin Hollannistakin. Lisäksi hän on ehtinyt toimia myös erilaisissa ravintolakonsepteissa pikaruokaloista aina Kaivohuoneen Winttibaarin ja Ravintola G.W. Sundmanin johtamiseen. Ennen Finlandia-taloa, Päivi oli ehtinyt olla mukana myös useissa avauksissa muun muassa Hotel Kämp, Hotel Haven ja Clarion. “Jokaisesta näistä avauksista kulkee myös joku henkilö edelleen työelämässä tänä päivänä rinnalla”, kertoo Roiko.
Ennen kuin Finlandia-talon liiketoimintajohtaja soitti Päiville ja esitti mahdollisuuden osallistua tiimiin, ehti Päivi tehdä myös monenlaista MaRa-alan ulkopuolella – myyntiä, markkinointia, portfoliotuotteita suuryrityksille sekä neljä vuotta operaattorimaailmassa pilvi- ja tietoturvapalveluiden parissa esihenkilönä. “Olimme toimineet yhdessä 25 vuotta aiemmin erässä ravintolassa ennen muuttoani Itävaltaan. Vaikka luulin jo nähneeni urani MaRa-alalla veti ikoninen rakennus ja sen potentiaali puoleensa”, muistelee Roiko saamaansa soittoa ja jatkaa: “Päätin tarttua tilaisuuteen. Finlandia-talolla on suuri merkitys, ei vain Helsingin, vaan myös koko Suomen matkailu- ja ravitsemusalan kannalta.”

Finlandia-talon kunnostuksen yhteydessä myös sen ravintolat uudistuivat. Kuva: Finlandia-talo / Mikko Uosukainen
Konseptien ideoinnissa mukana myös toinen ravintola-alan pitkäaikainen moniosaaja
Myös Finlandia-talon keittiötoimintojen päälliköltä Mikko Puuroselta löytyy valtava määrä ammattitaitoa ja kokemusta niin maailmalta kuin kotimaastakin. Mikko on ehtinyt toimia alalla erilaisissa tehtävissä yli 20 vuotta. Ura alkoi vuonna 2004 Oulun silloisesta hotelli Edenistä ja jatkui tilausravintola Rauhalaan. Restonomiksi valmistuttuaan, maailma kutsui ja Mikko suuntasi Barcelonaan. “El Bulli oli tuolloin vielä auki ja Barcelona oli sitä, mitä Kööpenhamina on nyt – pääsin sukeltamaan suoraan alan ytimeen. Kuuden vuoden aikana työskentelin viiden tähden hotellissa, kahden Michelin tähden ravintolassa sekä avasin yhden uuden ravintolan – se oli super inspiroivaa aikaa”, muistelee Puuronen.
Barcelonassa olon aikana New Nordic oli noussut pinnalle ja Puuronen päätti kokea myös sen. Ensin Puuronen valitsi Oslon Kontrast-ravintolan, joka haki tuolloin tähteä. “Menin Osloon, koska konsepti oli niin mielenkiintoinen, vaikka kaupunkina Kööpenhamina kiinnosti enemmän. Yksi tähti Kontrastille silloin saatiinkin, nykyisin niitä on jo kaksi”, kertoo Puuronen. Oslon jälkeen avautui vielä mahdollisuus työskennellä Kööpenhaminan Kadeau-ravintolassa ennen Suomeen paluuta. Myös Kadeau haki tähtiä ja saikin toisen tähden pian sen jälkeen, kun Puuronen palasi Suomeen. “Kadeaussa kokit vievät annokset itse pöytiin ja tiedän palvelleeni ainakin muutamaa tarkastajaa, joten tuntui hyvältä kuulla jälkikäteen, että toinen tähti saatiin”, hymyilee Puuronen.
Palattuaan Helsinkiin vuonna 2018 Puuronen tavoitteli tähtiä myös kotimaassa. Ravintola Chapteriin vihreä tähti myös saatiin. Ravintoloiden lisäksi Puuronen ehti toimia myös useassa hotelliprojektissa, ennen kuin headhunter tavoitti hänet. “Olin sivuttanut kaikki aiemmat headhunterien lähestymiset, mutta kun Finlandia-talo tuli kohdalle, uteliaisuus heräsi ja oli pyydettävä lisätietoja”, kertoo Puuronen ja jatkaa: “Ne saatuani, ei ollut tarvetta pidempään miettiä. Tuli välittömästi tunne, että tähän on pakko tarttua – niin ainutlaatuinen tilaisuus.” Eniten Mikkoa inspiroi se, ettei mikään konsepteista ollut valmis, kaikkea pääsi toteuttamaan aivan alusta asti. “Välillä on ollut pitkää päivää, mutta se ei tunnu missään, kun on nauttinut niin paljon tästä tekemisestä”, summaa Puuronen. Ideat eivät varmasti lopu tulevaisuudessakaan, alan monipuolisesta kokemuksesta löytyy ammennettavaa.

Kuva: Finlandia-talo / Mikko Uosukainen

Kuva: Finlandia-talo / Riikka Kantinkoski
Finlandia Cafe&Wine – upeita maisemia ja uniikkeja annoksia
Pikku-Finlandia palvelee vielä tämän vuoden loppuun ja sen tarjonnasta löytyy edelleen mm. suosittu keitto- ja salaattilounas. Uudistuksessa se sai kuitenkin rinnalleen uuden ja monipuolisen Finlandia-talossa palvelevan Finlandia Cafe&Wine:n, joka myös palvelee lounasasiakkaita. Viinikahvilassa lounaasta voi nauttia Töölönlahden upeita maisemia ihaillen. Lounaslistalta löytyy All Day Menu, joka sisältää muutamia salaatteja sekä sapas- ja antipastivalikoiman Italian inspiroimana. Tämän lisäksi lounaaksi voi valita päivittäin vaihtuvan husmanskonst-lounasannoksen.
Husmanskonst-idea on ottanut pienesti vaikutteita Tukholman Operakällarenin husmanskostista. Husmanskostilla tarkoitetaan perinteisesti kotiruoan kaltaista ruokaa. Operakällarenissa sitä on ollut tarjolla sekä henkilökunnalle että asiakkaille. Finlandia Cafe&Wine:n husmanskonst vie ideaa vielä hieman pidemmälle. “Finlandia-talossa on omaa henkilökuntaa töissä 65 henkilöä ja välillä enemmänkin, joten henkilökunnan ruoalle on omat tekijät, jotta Meeting & Events -konseptin bankettitoiminta voi keskittyä täysillä omaan tekemiseensä”, kertoo Puuronen ja jatkaa: “Käytännössä husmanskonst-annoksissa hyödynnetään Finlandia-talon henkilökunnalle tarjolla olevaa ruokaa, mutta sitä luodaan täydentävin komponentein näyttävä lautasella tarjoiltava annos."
Toinen erikoisuus, jonka pääsee kokemaan Finlandia Cafe&Wine:ssa on kahvilan signature-tuote Finlandia Ellisse. Ellisse on italiaa ja tarkoittaa soikiota. “Finlandia Ellisse on Alvar Aallon muotoilufilosofiasta inspiroitunut eri täytteillä saatavana oleva soikionmallinen lämmin perunarieska, jossa yhdistyvät suomalaiset raaka-aineet ja kansainvälinen design”, kertoo Roiko. Soikiomuoto symboloi Aallon ajatusta harmonian, liikkeen ja arjen kauneuden yhdistymisestä. “Finlandia-talon suunnitelleen Alvar Aallon rakkautta Italiaa kohtaan kunnioittaen, viitteitä Italiasta löytyy läpi talon, mutta eniten niitä on löydettävissä Finlandia Cafe&Wine -viinikahvilasta”, summaa Puuronen.

Finlandia-talon Cafe&Wine-viinikahvilassa voi nauttia makuelämyksistä ihastellen Töölönlahden maisemia. Kuva: Finlandia-talo / Riikka Kantinkoski
Finlandia Bistro – suomalaisia makuja kulttuurien inspiroimana kaikille nautittavaksi
Finlandia Bistron konsepti syntyi tukemaan Finlandia-talon strategista tavoitetta. Finlandia-talon uudessa strategiassa saavutettavuus on nostettu keskiöön. Tämä ajatus on ollut vahvasti koko talon perusparannushankinnan taustalla. Haluttiin, että Finlandia-talo on tulevaisuudessa kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä. Uudistuneesta Finlandia-talosta löytyy ravintolan lisäksi useita muitakin avoimia konsepteja: kahvila, näyttely ja showroom. Uutta on myös se, ettei talon aulaa enää voi varata. Aula ja taideteokset ovat nykyisin avointa ja vapaata tilaa kaikille kaupunkilaisille.
Puuroselle oli kuitenkin tärkeää, että etenkin Finlandia-talon ravintola olisi tämän tavoitteen mukainen – helposti lähestyttävä ja kaikkien saavutettavissa. “Kun lähdin tästä lähtökohdasta miettimään ravintolakonseptia, tuntui bistro vaihtoehtona oikealta”, kuvailee Puuronen ja jatkaa: “Toki bistro tarkoittaa niin montaa asiaa, että se antaa siten myös liikkumatilaa konseptille.”
Suomalaisuus on kärki, joka ohjaa ideointia – ruokafilosofia ja perusajatus Bistron ruokatuotteiden takana on suomalaiset maut, raaka-aineet ja kausiluonteisuus. Inspiraatiota on lupa kuitenkin hakea myös muualta, näinhän myös Alvar Aalto itse teki. “Tavallaanhan kaikki on vähän sekoittunutta ja siten mekin annamme itsellemme luvan inspiroitua esimerkiksi Italiasta ja Espanjasta – ja toisaalta ruokakulttuurissa moni asia perustuu tietysti myös ranskalaiseen keittiöön”, kuvailee Puuronen. Tietynlaista eleganttia, klassista tyyliä haetaan kuitenkin kautta linjan. Klassisuus näkyy myös juomatuotteissa, joissa suositaan vahvasti vanhan maailman viinejä. “Toisaalta klassisuuttakaan ei pidä korostaa liikaa. Haluamme vahvasti myös rikkoa vanhaa mielikuvaa, lisätä pikkaisen rock ’n’ rollia ja säröä aiempaan ja vahvistaa ajatusta siitä, että Finlandia-taloon voi tulla kokemaan elämyksiä muutenkin kuin kovat kaulassa kutsuttuna”, tarkentaa Puuronen.
Roiko ja Puuronen jakavat vahvasti näkemyksen siitä, että ihmisiä – tekijöitä – haluaa nostaa keskiöön kaikissa Finlandia-talon konsepteissa ja tekemisessä. Bistrossa tämä näkyy esimerkiksi siten, että nykyiselle keittiömestarille on annettu vapaus tulkita Puurosen työstämää listaa ja myös vapaus kehittää sitä. “Se ei enää ole minun menu, vaan nyt se on heidän”, selventää Puuronen ja jatkaa: “Koen, että on tosi tärkeää, että jokainen tekijä pääsee myös itse vaikuttamaan omaan työhönsä ja viemään omia ideoitaan toteutukseen asti.” Sekä Roiko että Puuronen haluavat tarjota mahdollisimman monelle henkilökunnasta sen mahdollisuuden, että he pääsevät itse myös vaikuttamaan omaan työhönsä.

Finlandia Bistron klassinen tyylikkyys pohjautuu suomalaisuuteen, mutta ottaa inspiraatiota myös muista ruokakulttuureista. Kuva: Fnlandia-talo / Mikko Uosukainen
Sujuvaa ja innostavaa yhteistyötä
Dieta on saanut olla mukana Finlandia-talon uudistuksessa tuotekumppanina. Uusia konsepteja varten on toimitettu mm. kahvilaitteita, astioita ja tarvikkeita. Yhteistyö aluemyyntipäällikkömme Aissa Moutonin kanssa koettiin erittäin onnistuneeksi. “En oikein keksi, millä ylisanoilla, sitä kuvaisin. Se on ollut niin henkilökohtaista, sujuvaa, helppoa ja inspiroivaa”, toteaa Puuronen. Roiko puolestaan tuntee Aissan jo opiskeluajoilta. “Opiskelimme yhtäaikaa Haagassa restonomiksi, ehkä tämä osaltaan selittää sitä, miten helppoa ja mutkatonta yhteistyö on ollut”, kertoo Roiko tyytyväisenä.
Finlandia-talon tapahtumapuolelle toteutettiin mm. logolliset lautaset ja myös kaikki Bistron lautaset on löytyneet Dietan valikoimasta. Tapahtumapuolen lautaset ovat tyylikkäät valkoiset RAK:in Ease-valikoimasta, Bistroon haluttiin puolestaan maanläheisiä sävyjä, jotka löytyivät Fine Dining & Living -tuotteista.
Logolliset viinilasit olivat olleet Mikolla toiveena jo alusta alkaen. Myös niiden toteuttaminen sujui vaivattomasti. Logon sijoitteluun tuli kuitenkin vielä Aissalta hyvä käytännöllinen lisäehdotus – laseissa olevat logot sijoitettiin siten, että niiden avulla voidaan myös mitata viinikaadot.
Yhteistyötä helpotti se, että Aissa sai nopeasti kiinni siitä, mitä haettiin ja osasi tarjota sopivia tuoteratkaisuja. Esimerkiksi Mepran aterimiin päädyttiin siten, että tarvetta luonnehdittiin Aissalle, jonka jälkeen hän osasi tarjota suoraan vaihtoehdon, joka toimi kokonaisuuteen täydellisesti. Myös palvelutasosta saadaan kiitosta. “Arvostimme sitä, että Aissa tarjoutui vielä auttamaan astiakuorman purussa ja tarjoiluvaunujen kokoamisessa. Se oli ihan super juttu”, summaa Puuronen.
“Kaiken kaikkiaan oman urani ja yhteistyön sekä oppimisen peruspilareita ovat aina kestävät ja luotettavat ihmissuhteet. Minulle tulee aina ihminen ensin. Oli sitten kyseessä asiakas tai tiimin jäsen”, kiteyttää Roiko ja jatkaa: “One team One Goal on oppi, jota kannan mukanani ja on hienoa, että Dieta on toiminut tiimissämme!”

Finlandia Bistroon valikoituivat Fine Dining & Livingin lautaset. Viinilasien logo sijoiteltiin helpottamaan viinikaatojen mittaamista. Kuva: Finlandia-talo / Mikko Uosukainen
Onnistumisia tekijöille ja ainutlaatuisia kokemuksia kävijöille
Uudistuneessa Finlandia-talossa on ehtinyt tapahtua jo paljon. Tammikuussa vietettiin avajaiskonserttiviikonlopun lisäksi myös muun muassa Finlandia-talon kutsuvierasavajaiset sekä jaettiin horeca-alan merkittävimmät tunnustuspalkinnot juhlavassa PRO-gaalassa. Avajaiskonsertissa vierailijoita kävi 1700 ja kutsuvierasavajaisissa 1300, joten talon uusien palvelujen toimivuus tuli heti testatuksi täyttä kapasiteettiä myöten.
“Nyt, kun on hienot puitteet ja konseptit, joita on pitkään työstetty, on ollut todella hienoa päästä toteuttamaan näitä tapahtumia”, kertoo Puuronen. Aiemmin Finlandia-talo osti palvelut ulkopuolelta, nyt se tuottaa kaiken itse alusta asti. Tekijöiden rooli korostuu aivan uudenlaisella tavalla, kun koko henkilökunta on talon palveluksessa. Ihmiset ja tekijät vaikuttavat vahvasti kokonaiselämykseen. “Tämän muutoksen myötä tämä on ihan eri kokemus myös kävijöille”, toteaa Roiko ja jatkaa: “Nyt emme myy enää pelkkää tilaa, vaan kokonaisuutta – elämystä.”
Kokonaiselämys muodostuu aina kohtaamisten kautta, ja nyt Finlandia-talossa työskentelee ihmisiä, jotka myös itse henkivät talon tarinaa ja haluavat sen välittyvän kävijöille. Myös odotukset tulevan osalta koskevat koko henkilökuntaa. “Eniten odotan ihan vaan sitä, että saadaan kaikki liiketoiminnot täysillä toimimaan ja että henkilökunnalla on hyvä, varma ja perehtynyt olo”, kertoo Puuronen ja jatkaa: “Sitä, että me Päivin kanssa voidaan luoda selkeyttä ja mahdollisuuksia onnistua ja että päästään tekemään joka päivä työtä sen eteen, että Finlandia-talosta herää visiomme mukainen 2.0-versio, jonka keskiössä ovat meidän omat tekijät ja jonne ihmiset tulevat kohtaamaan toisiaan.”
Finlandia-talo | Mannerheimintie 13 e, 00100 Helsinki | www.finlandiatalo.fi

Aissa Mouton
Aluemyyntipäällikkö, Pääkaupunkiseutu, Itä-Uusimaa ja Lahden seutu (astiat ja tarvikkeet)
aissa.mouton@dieta.fi040 664 7551