Rohkin keittiössä luodaan elämyksiä – sujuvasti sesongista seuraavaan
Kirsi Tenhunen / Referenssi / Lukuaika 4min / 7.4.2025

Luonnonläheisyys on Rohki Bistron ja Cateringin perustajalle Rainer Nymanille tärkeää.
Äkäslompololaisen ravintola Rohkin cateringissa ja bistrossa pääosassa ovat kauden parhaat raaka-aineet, paikalliset lihat ja kalat sekä uniikit kastikkeet. Yrittäjä ja keittiömestari Rainer Nyman arvostaa paitsi keittiön käytännöllisyyttä, myös luotettavia ja pitkäikäisiä laitteita. Kun sesonki on päällä, kaiken on toimittava.
Rainerin tie pohjoiseen on ollut pitkä. Hän on ehtinyt toimia ravintola-alalla yli 25 vuotta, nähdä alan nousut ja laskut, perustaa yhdeksän ravintolaa, hankkia ranskalaisen keittiökoulutuksen sekä työskennellä niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuonna 2024 Rainer toteutti pitkäaikaisen unelmansa, jolloin hän muutti perheineen Äkäslompoloon sekä avasi Rohki-bistron ja -pitopalvelun.
– Lappiin meidät veti luonto ja elämä osana sitä. Täällä ei lähdetä viettämään vapaa-aikaa ostoskeskukseen vaan tuntureille. Luonnonläheisyys näkyy myös Rohkin toiminnassa, Rainer kertoo.
Lämminhenkinen Rohki-bistro tarjoilee pysäyttävän lähiruokailukokemuksen nopeatempoisessa maailmassa, kun taas mökeille toimitettavat ateriat merkitsevät matkaajille kiireetöntä ja maukasta lomaa.
– Tunnelmallinen bistromme sijaitsee Äkäslompolon keskustassa, vilkkaan tunturitien varrella. Catering-ateriat valmistuvat kotimme kellariin rakennetussa keittiössä. Teen työtäni rakkaudesta lajiin, ja kotoa käsin sitä kelpaa jatkaa vaikka seuraavat 20 vuotta, Rainer iloitsee.

Rohki-bistrossa saa pysähtyä ja rauhoittua lähiruokailukokemuksen äärelle. Kuva: Rohki Bistro & Catering
Sesongin aikana keittiö käy kuumana
Lapissa ravintoloiden liiketoiminta on kausiluonteista. Brittiläisten turistien catering-tilaukset ovat loppuunmyytyjä marras-joulukuussa, ja suomalaiset yritysasiakkaat käynnistävät kevätsesongin. Turistit tilaavat usein ruokansa mökkeihin, kun taas suomalaiset aterioivat bistrossa.
– Cateringin ja bistron yhdistelmä tasoittaa kassavirtaa sekä mahdollistaa henkilökunnan palkkaamisen ajoissa ja pidemmäksi aikaa, Rainer sanoo.
Kesäisin Rainer keskittyy toiminnan kehittämiseen sekä valmistautuu tulevaan kauteen lähiluonnon raaka-aineita keräten. Säilöminen, kuivaaminen ja pakastaminen ovatkin keskeinen osa liiketoimintaa ja perheen elämäntapa.
– Odotan jo pääseväni korvasienimetsään sekä keittämään kuusenkerkkäsiirappia. Keräilykulttuuri on meillä verissä. Esikoiseni esimerkiksi maistaa joka toinen päivä, onko kuivaliha jo kypsää, Rainer naurahtaa.
Sesongin myötä Rohkissa alkavat tositoimet ja keittiön on toimittava. Juuri vuosien varrella ansaittu luottamus ratkaisi sen, että Rainer valitsi Dietan keittiön kilpailuttamatta.
– Olen Dietan palveluun tyytyväinen. Tärkeintä on se, että he eivät ole jättäneet minua kertaakaan pulaan vaan ovat ratkaisseet haasteet sekä vieneet asiat maaliin, Rainer kiittelee.

Kuva: Rohki Bistro & Catering

Kuva: Rohki Bistro & Catering
Asiakaslähtöisesti keittiön suunnittelusta toteutukseen
Rohkin catering-keittiö suunniteltiin Rainerin toiveita kuunnellen ja yhdessä ideoiden – luonnos luonnokselta ja ketterästi kehittäen. Suunnittelua edesauttoi yrittäjän selkeä visio sekä ymmärrys käyttäjien ja asiakkaiden tarpeista. Ajoissa aloitettu suunnittelutyö mahdollisti myös lattiakaivojen toimivan sijoittelun, mikä ei useinkaan ole jälkikäteen mahdollista.
Keittiö rakennettiin tiiviissä yhteistyössä paikallisten rakennusyrittäjien kanssa. Seuraavaksi laitteet koekäytettiin sekä viimeisteltiin putki- ja sähkötyöt. Käytönopastuksessa keskityttiin tärkeimpien toiminnallisuuksien ohella pieniin nikseihin sekä laitteiden tehokäyttöön. Syventävää koulutusta jatketaan sesongin rauhoittuessa. Osa Dietan koulutuksesta voidaan toteuttaa myös etänä, ja uunien Android-käyttöliittymä helpottaa käyttöönottoa. Mikä tärkeintä, Rohkin keittiö saatiin ajallaan ja onnistuneesti käyttöön. Onnistumisesta todistavat niin täysi varauskirja kuin lukuisat viiden tähden arvostelut.

Toimiva keittiö on tärkeä kulmakivi Rohkin ravintola- ja catering-toiminnassa. Kuva: Olli Rinne

Rohki Cateringin ruuat valmistuvat Dieta Invoq -uunissa ja Modular-kippipannulla. Kuva: Olli Rinne
Maukkaita mahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen
Rohkin keittiössä työskentely on sujuvaa. Koska laitteet ja työvälineet on sijoiteltu fiksusti, kaikkea ei tarvitse kantaa käsin ja aikaa vapautuu olennaiseen. Mittatarkan ja käytännöllisen tilankäytön ohella Rohkin arkea helpottavat kookas pakastin ja kylmähuone – runsaat hyllytilat mahdollistavat tuoretuotteiden vastaanoton viikoittain, mikä on pohjoisessa myös logistisesti tärkeää. Lisäksi olennaista on tehokkuus, sillä ravintola-alalla katteet ovat pienet.
– Työn hinta ei halpene. Jos esimerkiksi kokki voi suorittaa saman tehtävän 10 minuuttia nopeammin ja tämä kertautuu 200:n työpäivän aikana, säästö on merkittävä. Siksi investointi laadukkaaseen keittiöön maksaa itsensä nopeasti takaisin, Rainer toteaa.
Dieta-keittiön laatu näkyy suunnittelun ja toteutuksen ohella laitteistossa, joita löytyy myös Rohki-bistron keittiöstä. Esimerkiksi Porkka-kylmälaitteet ovat toimivuudestaan tunnettuja. Kolmen vuoden leasing-sopimus auttaa Raineria välttymään ikäviltä yllätyksiltä sekä varmistamaan sen, että keittiö toimii täydellä teholla.
– Jo yrittäjäurani alussa opin, ettei laadusta kannata tinkiä. Ravintolayrittäjällä ei ole varaa odottaa korvaavaa laitetta kahta viikkoa, ja Lapissa tarkistuskäynnit ja huollot tulevat pitkien välimatkojen myötä kalliiksi. Elinkaaren päättyessä laitteet saavat Dietan Relife-palvelun kautta uuden elämän, Rainer jatkaa.
Tulevaisuudessa Rainer aikoo laajentaa Rohkin toimintaa paitsi nykymuodossaan, myös palvelemaan asiakkaita hiihtokeskuksessa ja latujen varsilla. Lisäksi catering-keittiöstä löytyy kapasiteettia suuriinkin tapahtumapalveluihin, ja mökkiläisille on luvassa yksityiskokkien palvelua 4–5 ruokalajin illallisten merkeissä.
– Esivalmistamme ateriat tiloissamme ja viimeistelemme ne mökeillä tilaajan luona, mikä mahdollistaa ainutlaatuisen kokemuksen ja vuorovaikutuksen. Silloin kokkiemme ei tarvitse työskennellä keittiön uumenissa, vaan he voivat kertoa ruuan tarinaa itse poimituin antimin, Rainer visioi. Häntä kuunnellessaan on helppo todeta, että Rohkin tulevaisuus on hyvissä käsissä.
Dieta-keittiön asiakashyödyt:
Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja laadukkaat laitteet: sujuvuutta ja tehokkuutta työntekoon
Toimintavarmuutta elinkaaren ajan: huoltosopimus varmistaa toiminnan jatkuvuuden
Kapasiteettia liiketoiminnan laajentamiseen: monipuolisuutta ja kilpailukykyä.
Tutustu tuotteisiin

Olli Rinne
Aluemyyntipäällikkö, Oulu, Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi (laitteet)
olli.rinne@dieta.fi040 903 0104